Hvorfor er beholdningen feil?

Sist oppdatert: 2023-03-05

Beholdningen som vises er en utregning av alle transaksjoner du har registret på Kryptosekken, bortsett fra Overføringer. Dette er viktig å få med seg: En Overføring endrer IKKE beholdningen. En Overføring har ingen relevans i skattesammenheng, og vi behandler den ikke (bortsett fra gebyr som gir fradrag. Det behandler vi.). En overføring regnes bare som at du flytter noe du eier fra en børs/wallet til en annen. Hvis noe annet egentlig skjedde, må dette føres opp som en egen transaksjon.

Hvis beholdningen ikke stemmer med virkeligheten, kan du sjekke følgende:

Har du importert fra alle børser og tjenester?

For å kunne gjøre en korrekt skatteberegning, må vi vite om alle transaksjoner du har hatt i kryptovaluta, helt tilbake fra begynnelsen. Du må gjøre import fra alle børser du har handlet på. Det er verdt å merke seg at Coinbase og Coinbase Pro er 2 forskjellige, og må importeres hver for seg.

Pass også på at du har kjørt dine API-importer nylig. En API-import henter kun inn data når du ber den om det. Har du ikke startet en API-import siden i fjor, har vi heller ikke fått inn nye transaksjoner. (På noen importer har du mulighet til å slå på automatisk ukentlig import. Men dette må du velge å skru på selv)

Har du brukt Binance, må du både bruke API og laste opp en fil

Binance er veldige flinke til å legge til nye tjenester, men de er ikke like flinke til å få med informasjonen om dette i API/rapporter. Hva som trengs for norsk skatteberegning er nok ikke noe av det Binance prioriteres høyest.

Hvis du har kjørt Binance API-import, så må du i tillegg laste opp en ekstra fil for hvert skatteår for å få med alle transaksjoner. Det gjør du her: https://www.kryptosekken.no/regnskap/importer-csv-binanceallstatementsapihjelp

Har du handlet utenfor børs, som å selge til en venn?

Da må dette føres opp som en Handel. En Overføring Ut er ikke nok

Har du betalt med kredittkort?

Hvis du har kjøpt kryptovaluta med kredittkort, er det ikke alltid det komme med som en Handel i rapportene fra børsene. Noen ganger står det bare kryptovalutaen som en Overføring Inn. Da må du i tilfelle opprette en Handel for det manuelt. Vi har skrevet om det her: https://www.kryptosekken.no/hjelp/veiledninger/transaksjoner/foring-av-innskudd-og-uttak

Har du deltatt i en ICO?

Da må du få inn det, som regel som en Handel. Overføringer er ikke nok.

Har du lagt inn transaksjoner for alle år?

Du kan ikke skatteberegne et år isolert. Vi må vite om alt som har skjedd tidligere også, for å kunne gjøre en korrekt skatteberegning. Du må derfor legge inn og skatteberegne alle tidligere år også. Eneste unntaket er hvis du har brukt et annet skatteberegningsprogram for tidligere år. Men da må du få en utgående balanse (med opprinnelig inngangsverdi) fra det programmet og legge inn som inngående balanse på Kryptosekken.

DeFi

Har du benyttet deg av DeFi, f.eks. swappet fra en token til en annen på Ethereum eller Binance Smart Chain? Da krever det ofte litt manuelt arbeid for å få alle transaksjoner riktig. Vi har en egen artikkel om det her: https://www.kryptosekken.no/hjelp/defi

Har du på annen måte fått eller gitt fra deg kryptovaluta?

Hvis det ikke ligger inne som en transaksjon, må det legges inn (som noe annet enn en overføring).