Brukerveiledning for transaksjoner

Sist oppdatert: 2024-03-23

Transaksjoner viser alle bevegelser som er registrert hos Kryptosekken, enten det er lagt til manuelt eller importert via API eller CSV/filer.

En transaksjon skal registreres på det årstallet (skatteåret), og på den datoen, den faktisk er utført. Du kan endre hvilket skatteår du behandler ved å endre årstall fra hovedmenyen til venstre. En transaksjon er knyttet til et bestemt skatteår og det er ikke mulig å endre dato fra et år til et annet

Legge til ny transaksjon

For å legge til en ny transaksjon må velger du Transaksjoner for hovedmenyen. Deretter må du velge hvilket skatteår den skal registreres på, det gjør du ved å velge årstall øverst til venstre.

Trykk til slutt på Ny transaksjon og fyll inn verdiene.

Tips: Du kan opprette en ny transaksjon ved å høyreklikke på en som finnes fra før. Du kan velge om du vil ha en ny transaksjoner eller opprette en kopi av transaksjonen du har valgt. Velger du en ny transaksjon vil den få samme dato som den du høyreklikket på. Bruker du touchskjerm (telefon/nettbrett) trykker du og holder inne i litt lengre.

Endre eksisterende transaksjon

Ved å trykke på blyanten helt til venstre vil du få opp detaljer om en transaksjon. Du kan gjøre endringer om det er behov for det.

Slette transaksjon

Du kan merke en (eller flere) transaksjoner ved å trykke på den - bortsett fra blyanten. For å slette kan du enten trykke på Slett markerte øverst, eller du kan høyreklikke å velge Slett fra menyen.

Filtrering, sortering og søk

Dersom du har mange transaksjoner vil det være nyttig å forstå mulighetene for filtrering, søk og sortering. De kan kombineres og kan raskt gjøre det enkelt å finne frem til enkelttransaksjoner.

Filtrere på valuta i alle felt

Trykk på filter øverst til høyre for å filtrere globalt. Eksempelet under vil vise alle transaksjoner som har LTC eller USDT i kolonnen for Kjøp, Salg eller Gebyr.

Filtrere på enkeltkolonne

Ved å trykke på nedtrekksmenyen i Type, Kjøp, Salg, Gebyr og Marked vil du kunne filtrere på en eller flere verdier i den aktuelle kolonnen. Det er mulig å legge på filter i flere kolonner samtidig.

For å vise alle transaksjoner hvor ETH vises i salg-kolonnen kan du gjøre følgende valg:

Søk

Via søkeboksen kan du søke i fritekst i feltene Tidspunkt, Type, Kjøp, Salg, Gebyr, Marked og Notat. Det søkes bare på valuta-navnet/koden, ikke antall.

Du kan søke på dato og måned/år: 10.09.2021 vil gi deg alle transaksjoner på den datoen. 09.2021 vil gi deg alle transaksjoner i september 2021.

Sortering

Du kan sortere transaksjonene på Tidspunkt, Kjøp, Salg, Gebyr og Notat, enten i stigende eller synkende rekkefølge. Som standard er transaksjoner sortert på tidspunkt med de eldste øverst.

Sortering på Kjøp, Salg og Gebyr kan være nyttig i kombinasjon med filter på valutanavn.

Masseredigering

Noen ganger vil det være behov for å endre type på mange transaksjoner. For eksempel kan det være flere inngående overføringer som skal endres til Mining, eller flere utgående overføring som skal endres til Forbruk.

Velg en eller flere transaksjoner, høyreklikk på en av dem og velg typen du vil endre til. Transaksjonene du endrer må være av samme type.

Eksempel på endring fra Overføring inn til Mining

Defi

Ved import fra Ethererum, eller andre blokkjeder, er det ikke alle handler som registreres automatisk. Disse vil (som regel) vises som én overføring ut og én overføring inn. Ved å markere begge og høyreklikke vil du få valget opprett handel. Du vil da få opp et utkast til en ny handel hvor beløpene ligger ferdig utfylt. Gebyr fylles ikke ut da dette allerede er knyttet til overføringen. Vi anbefaler at du lar overføringene ligge slik de er. I tillegg bør du endre marked til navnet på tjenesten du har swappet via.

Vi har en egen hjelpeartikkel om DeFi om du trenger mer informasjon rundt føring det.