Blogg

Har du fått brev fra Skatteetaten?

Bilde av Erlend
Publisert: 2020-11-27
Skrevet av: Erlend, Kryptosekken

Skatteetaten har trappet opp innsatsen rundt krypto

I slutten av november 2020 sendte Skatteetaten ut et par tusen brev om virtuell valuta. Brevene har i første omgang gått til de som rapporterte om kryptovaluta i skattemeldingen for 2018 eller tidligere, men unnlot å rapportere for 2019.

Har du glemt eller "glemt" å ta med kryptovaluta? Jeg har skrevet litt om saken, og hva du eventuelt bør gjøre. Jeg vil til slutt komme inn på hvordan Kryptosekken.no kan hjelpe deg.

Spørsmålstegn

Hva betyr brevet?

Brevet er et informasjonsskriv fra Skatteetaten hvor de varsler om at de mener du har utelatt kryptoverdier fra skattemeldingen. Det er viktig å merke seg at brevet i seg selv ikke betyr at Skatteetaten har opprettet en kontrollsak på deg. Hvis de oppretter en kontrollsak kan du risikere tilleggsskatt.

Dersom du kommer dem i forkjøpet og korrigerer skattemeldingen selv, vil du normalt bare måtte betale inn det du skylder i skatt, i tillegg til vanlige renter på dette beløpet.

Hvem har fått det?

I første runde ser brevet ut til å ha gått ut til de som har rapportert om kryptovaluta i tidligere år, men ikke tatt det med i skattemeldingen for 2019. Det vil trolig si at det har blitt sendt ut et par tusen brev i denne omgang.

Brevet har en ordlyd som indikerer at de tenker å sende det til veldig mange flere. Skatteetaten har ved en rekke anledninger gått ut og sagt at de har identifisert så mye som 60 000 - 70 000 personer som har kryptovaluta. I skattemeldingen for 2019 var det derimot under 5 000 som oppga det. Så det er godt mulig at veldig mange vil få dette brevet i neste runde.

Skattemelding 2019

Hva må du gjøre?

Om du solgte, vekslet, brukte eller rett og slett bare eide kryptovaluta i 2019 må dette rapporteres i skattemeldingen. Heldigvis er det fortsatt enkelt å gjøre endringer på skattemeldingen for 2019. Du trenger kun legge til det som mangler på den skattemeldingen du allerede har sendt inn.

Har du hatt eller handlet med kryptovalutaer i tidligere år, uten å oppgi det, må du sende inn korrigering for disse årene også. Det er forholdsvis enkelt å sende inn endringsmelding for 2017 og 2018.

Politi og bitcoin

Hva skjer hvis du ikke gjør noe?

Ved manglende rapportering risikerer du at Skatteetaten oppretter en kontrollsak på deg. Da kan du måtte betale opp til 60% i tilleggsskatt. Vær også oppmerksom på at de groveste tilfeller av skatteunndragelse kan bli politianmeldt.

Skatteetaten sa tidligere i høst at de så langt har sendt ut vedtak og varsel om vedtak på 80 saker knyttet til kryptovaluta.

Kompleks utregning

Hva vil de vite?

Skatt på kryptovaluta er dessverre mye mer komplisert enn de fleste tror. Du må gjøre en utregning av gevinst eller tap hver gang du bruker eller selger kryptovaluta, og det inkluderer også når du veksler fra en crypto til en annen. I tillegg må du oppgi hva du hadde ved årsskifte og verdien av dette. Vi på Kryptosekken har skrevet en Introduksjon til skatt på kryptovaluta som forsøker å gi en rask innføring, så enkelt som mulig.

I den artikkelen går vi gjennom hva du må oppgi i skattemeldingen, hvordan du kommer frem til de tallene og hvordan du fører det inn i skattemeldingen. For de som ønsker å gå litt dypere i det, linker vi også videre til mer informasjon.

Du finner artikkelen her: Skatt på kryptovaluta

Kryptosekken pengesekk

Kryptosekken

Heldigvis trenger du ikke å skjønne alle detaljer for å levere riktig informasjon til Skatteetaten.

Kryptosekken.no er en webtjeneste som hjelper deg med å få oversikt over din kryptovaluta og gjør utregningene til selvangivelsen.

Har du under 100 transaksjoner per skatteår, så er det helt gratis å benytte tjenesten.

Mer info