Kryptosekken - Beregn skatt på Bitcoin og Kryptovaluta Kryptosekken - Beregn skatt på Bitcoin og Kryptovaluta Kryptosekken
Logg inn

Utfylling av kryptovaluta i skattemeldingen

Har du gjort skatteberegning på Kryptosekken,
og er klar for å fylle inn i skattemeldingen?
Her viser vi deg hvordan, i 5 enkle steg.

Denne guiden er for brukere av Kryptosekken. Hvis du ønsker generell informasjon om krypto i skattemeldingen, har vi en egen artikkel om det.

Steg 1: Åpne skattemeldingen

Denne veiledningen viser deg hvordan du fyller inn tall fra Kryptosekken i den nye temabaserte skattemeldingen. Den har blitt gradvis innført siden 2020. I 2024 skal alle benytte seg av denne når de leverer skattemeldingen for skatteåret 2023.

Om du ikke ønsker å følge direktelinken over, men heller ønsker å navigere frem selv, så gå til www.skatteetaten.no. Det varierer litt gjennom året hvordan siden ser ut. I skattesesong finner du ofte en blå Sjekk skatten eller Åpne skattemeldingen på forsiden. Hvis ikke kan du trolig trykke deg inn via Skatt, så Skattemelding og til slutt Se eller endre skattemeldingen.

Om du skal endre på et tidligere levert skatteår, finner du link videre til redigering av de 3 siste skattemeldingene lenger ned på denne siden også.

Steg 2: Finans - Virtuell valuta

Når du har kommet inn på skattemeldingen må du gå videre til kryptokortet:

Skriv inn "krypto" i søkefeltet øverst til høyre.

Velg så:

  • Andre finansprodukter og virtuelle eiendeler/kryptovaluta

Så trykker du videre inn på:

  • → Virtuelle eiendeler/kryptovaluta

Steg 3: Velg summerte

Da kommer du inn på kryptokortet, et skjema for å fylle inn opplysninger om kryptovaluta.

Velg "Jeg vil legge inn summerte opplysninger for mange virtuelle eiendeler / kryptovalutaer og må laste opp vedlegg som viser detaljer"

Steg 4: Vedlegg

Nå skal du laste opp PDF-vedlegget du har fått fra Kryptosekken, som inneholder opplysninger om alle kryptovaluta du har/har hatt i løpet av skatteåret. Den er som regel på en side eller to.

Hvis du ikke allerede har lastet den vedlegget til maskinen/enheten din, finner du det på Kryptosekken under Skatteberegning, knappen Tall til skattemeldingen og knappen Last ned vedlegg til skattemeldingen. Når du trykker knappen vil du få opp vedlegget på skjermen, så du kan se over det. Du må så lagre det et sted på maskinen/enheten din hvor du lett kan finne det igjen.

For å laste vedlegge opp til skattemeldingen, må du:

trykke på Legg ved dokumentasjon.

Da dukker det opp en ny boks hvor du

igjen må trykke på Legg ved dokumentasjon.

Så må du finne og laste opp kryptosekken-vedlegg-2023.pdf fra maskinen din.

Du fullfører opplastningen med å trykke på Ok.

Steg 5: Fyll inn

Så må du fylle inn tall i feltene nedover i skjemaet/kryptokortet. Du finner det du skal fylle inn på Kryptosekken under Tall til skattemeldingen. Kryptosekken bruker samme navngivning som feltene på kryptokortet.

Man må normalt fylle ut i hvert fall Formuesverdi, Skattepliktig gevinst og Fradragsberettiget tap, men det kan også være flere felter, avhengig av hva du har gjort og hvilket skatteår du fyller inn for.

Miningkostnader er normalt ikke noe som du regner ut hos Kryptosekken, men heller fører opp direkte her, om du f.eks. har strømutgifter eller kjøp av miningrigg. Husk at større utgifter kanskje må avskrives over tid.

Når du er ferdig med utfyllingen går du nederst i skjemaet og trykker Ok.

Avslutt

Da kommer du tilbake til selve skattemeldingen igjen, og du vil se en oppsummering av hva du har lagt inn og hvilke konsekvenser det vil få for skattemeldingen (grå boks).

Når du er ferdig med resten av skattemeldingen, må du huske å gå nederst på siden og trykke Jeg har sjekket, send inn for å levere skattemeldingen. Hvis du ikke gjør dette, vil ikke skatteetaten kunne se informasjonen du har lagt inn om kryptovaluta.